e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 1761 · dimecres, 14 de febrer de 2007 · 00:10
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
locals

tribuna

Jaume Batlle
Lluís Mª Corominas

8 comentaris

Espanya no en té la culpa
Joan Ferran i Serafini

14 comentaris

Immigració il·legal i delinqüència
Xavier Garcia Albiol

6 comentaris

Bones raons per legalitzar les drogues
Laia Ortiz

61 comentaris

L'escàndol com a argument jurídic
Antonio Roig Ribé

11 comentaris

Envia-la al president, Oleguer!
Agustí Soler

19 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

cultura

"Walking Oscar", de Thomas Hauert

Del 15 al 18 d efebrer

Els cartells de Tàpies

Fins el 25 de febrer

Exposició "Llegim"

Fins el 28 de febrer

X Festival de Curtmetratges

Fins el 8 de març

Més activitats a l'agenda cultural

Generalitat de Catalunya

confidencial x2

vincles

temps

> tornar a la portada

Tot patrocinant Oleguer

A la vista de com estan evolucionant els esdeveniments, he cregut oportú escriure un article que faci atenció a un aspecte que, de mica en mica, dia a dia, sense donar-nos compte, està sent conculcat: el dret a la llibertat. Però en el sentit ampli. El dret a la llibertat de les persones, i el dret a la llibertat de les empreses. La llibertat individual i col·lectiva, i la llibertat de mercat. I seria bo que els comentaris que aquest article aixequi, fossin enraonats, ja que crec que el tema s'ho mereix.

Sembla ser que els senyor Oleguer Presas ha escrit un article que no sembla res de l'altre dijous. Vull dir que no ha fet unes declaracions radicals, ni ha estimulat el terrorisme, etc. S'ha limitat a fer públiques unes opinions, les quals té tot el dret a manifestar. I aquest dret s'ha respectat. Ni el senyor Oleguer Presas serà processat, ni li passarà res de tot això.

Sembla ser que l'empresa Kelme ha decidit, per les raons que sigui, agafar-se a aquestes declaracions del senyor Presas per rescindir un contracte de patrocini que tenia signat amb ell. L'empresa Kelme ha dut a terme una acció a la que, si està ajustada a dret (el contracte ho permet, vull dir), hi té tot el dret. Kelme va signar un acord amb el senyor Presas i quan li sembla que això no li convé, mira de trencar-lo.

No entenc, doncs, per a res, les crítiques a l'empresa Kelme. Només les entenc des d'un profund menyspreu per la llibertat de mercat. Hauríem a començar a acostumar-nos que el fet que una decisió no ens agradi, o que no la compartim, o que ens perjudiqui, no és motiu per dir que no toca, o per oposar-nos-hi sistemàticament. I menys per mobilitzar-se com si Catalunya fos el River Plate. Aquest és un defecte que en les cultures mediterrànies està molt estès. Una decisió ens perjudica? És dolenta. Una decisió ens beneficia? És correcta. La culpa? Sempre dels de fora.

Per tal d'exemplificar el que vull dir, considerin el següent. Si vostès són dels que pensen que els senyors de Kelme haurien d'estar penjats degut a la seva decisió, imaginin el següent cas. Vostès tenen una empresa (petita, gran, una botiga, ... poc importa), i regularment patrocinen una activitat catalanista que té lloc al país, al poble, etc. Ni que sigui una contribució petita (la que fan els botiguers davant d'un esdeveniment que té lloc al barri, per exemple). Recordin que vostès patrocinen l'esdeveniment perquè l'activitat estimula el sentiment catalanista. Aleshores, imaginin que un dels individus que participen en l'activitat va i manifesta a la premsa: "Jo em sento espanyol, i tot això del catalanisme m'importa un rave". Què farien vostès? Molt probablement deixarien de patrocinar l'esdeveniment. O no?

Per tant, hem d'estar amatents a defensar la llibertat. A voltes els que l'amenacen són aquells que no pensen com nosaltres. Però a voltes, com ara, pot estar amenaçada per aquells que, llàstima, pensen com nosaltres. Veuen amb quina facilitat es cau en actituds que limiten la llibertat?

Addicionalment, voldria fer una altra reflexió. Trobem horrible tot el que fan des de fora, i que ens perjudica. I buscar enemics externs sempre és perillós. Ho dic perquè, a persones com l'Oleguer, les empreses catalanes "importants" (que a l'hora de la veritat no ho són tant), ja no les patrocinen d'entrada. En canvi, sí patrocinen entitats els dirigents de les quals han fet sovint declaracions profundament anticatalanes. Llenço una idea: i si a l'Oleguer el patrocines Freixenet, posem per cas? És fàcil criticar allò que fan fronteres enllà (sobretot si és al País Valencià del PP), però millor quedar-se a casa. A més, una pregunta innocent: de veritat la campanya contra Kelme hagués estat tant intensa si a la Generalitat Valenciana hi manés el PSOE? A més de ser lliure i defensar la llibertat cal, sobretot, no ser burro.

Xavier Roig

645 lectures33 comentaris
editorial

Eto'o com a símptoma

8 comentaris

opinió

Esquerra està madurant
Xavier Rius

11 comentaris

Cremem TV3!
Sergi Fidalgo

30 comentaris

Tot patrocinant Oleguer
Xavier Roig

33 comentaris

A què juga Eto'o?
Domènec Garcia

7 comentaris

Perilla molt l'Estatut?
Wifredo Espina

14 comentaris

enquesta

El Barça ha de prescindir d'Eto'o?

 63%

No

 37%

13 comentaris

dit i escrit

"Hi ha el cas tan flagrant de Montserrat...

Salvador Sostres
Columnista
Article al seu bloc
13 de febrer del 2007

3 comentaris

"El Govern ha bautizado los sapos que se...

Francesc-Marc Álvaro
Columnista
Article d'opinió a La Vanguardia
13 de febrer del 2007

4 comentaris

cartes

Carta oberta a Celestino Corbacho
Eduard Suárez (Regidor-portaveu d'Esquerra L'H)

3 comentaris

Eto'o ha de rebre una lliçó
Fidel Rincón Murillo

0 comentaris

Lenta agonia del català
Albert Ballesta i Tura

13 comentaris

Carta a Sergi Fidalgo
Àngels Mallarach

6 comentaris

foto

aforismes

Aforisme del dia
Joan Tudela

agenda mediàtica

Castells, a TV3

0 comentaris

Pujol, a RAC 1

0 comentaris

racó de lectura

El retorn de Voltaire

0 comentaris

motor

DODGE CALIBER: 3 EN 1
Santi Gargallo

0 comentaris

finances