e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 1817 · dilluns, 23 d' abril de 2007 · 00:10
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
locals

tribuna

Duran i Arquímedes
Joan Ferran i Serafini

9 comentaris

TV3 a València
Santi Rodríguez i Serra

10 comentaris

Sobre els alliberaments
José Domingo

11 comentaris

Llibertat vigilada
Agustí Soler

12 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

cultura

Fira de l'art a Cabrils

12 i 22 d'abril

Més activitats a l'agenda cultural

Generalitat de Catalunya

confidencial x2

curiositats

0 comentaris

finances

temps

> tornar a la portada

Ciutadans, des de Ciutadans (rèplica a l'editorial de l'E-notícies)

L'article d'opinió de l'editorial de l'e-notícies titulat "El PP contra Ciutadans" és clarament manipulador, ja que fa  tot un seguit de qualificacions que ara comprovarem que són falses.  De fet, és molt fàcil posar etiquetes i fer qualificacions quan no  s'argumenta, però, per aquesta mateixa raó, és molt senzill rebatre- ho. Tot i això, crec que s'ha encertat en una cosa. Estic convençut  que l'aparició de Ciutadans i el fet que presentem candidatura a l' alcaldia de Barcelona és la causant de que el candidat del PP a  Barcelona estigui fonamentant la campanya electoral en la defensa  del bilingüisme. Ens hem començat a acostumar a que se'ns copiï. 

Tots tenim molt present el plagi que el PSC canari va fer del  programa electoral que presentàvem a les eleccions del passat 1 de  Novembre. Bé, hauria de rectificar, no van fer un plagi. Van fer  una versió, els socialistes canaris van suprimir l'estrofa en la qual dèiem que baixaríem el sou dels representants polítics, al cap i a  la fi, la política és la seva professió i la partitocràcia, la seva  empresa. Tornat al fil que motivava aquesta reflexió, voldria  apuntar diferents qüestions.

La primera que defensar el bilingüisme  a Catalunya no és una actitud espanyolista, sinó una actitud  radicalment democràtica. Els principis d'igualtat i llibertat que  foren la base de la democràcia liberal, són clarament incompatibles  amb la política lingüística que s'arrossega del pujolisme. Aquests  principis es recullen amb consciència a l'ideari de Ciutadans, i en  una situació anòmala on es sanciona el no ús d'una llengua oficial  cal defensar el bilingüisme. Els catalanistes defensen aquestes  sancions, un espanyolista defensaria el mateix a la inversa. Un  demòcrata no té doble moral. De fet, els nacionalismes són tots  iguals, excloents.

En segon terme, voldria manifestar que les idees  no caben dins de les fronteres. La concepció identitària de la res  pública és opressora. S'afirmava, en l'article que comento, que  Ciutadans es posiciona amb els espanyols davant les concepcions  identitàries de Catalunya. Una clara dosi de maniqueisme: si no s' és catalanista, no s'és català; si no s'és ari, no s'és alemany. L' editorial aprofita també per a qualificar Ciutadans de nacionalista  espanyol i això ho rebem com a un insult. Caldrà recordar que  reclamem el laïcisme identitari i que aquest és incompatible amb  cap mena de nacionalisme.

També voldria aprofitar per a dir que no  robem vots a cap partit, presentem un programa i unes idees a la  ciutadania i si així ho desitgen, poden donar suport a que aquestes  es representin als espais de deliberació política. Potser la resta  de partits considera normal que la política s'hagi convertit en una  mercaderia, però a Ciutadans sabem fer un altre tipus de política i  sense clientelismes. També voldria aclarir que el contingut polític  de Ciutadans no és difús. És complex, com el món, però amb una  coherència excepcional.

Caldrà recordar que el nostre ideari recull  les millors tradicions polítiques europees: el liberalisme  progressista i el socialisme democràtic (és a dir, som d'esquerra  liberal). I per a acabar la rèplica, queden dues qüestions que es  defensen amb un sol argument. Es tracta de l'estigma que se'ns  llença a sobre respecte la nostra falta de programa més enllà de la  defensa dels valors d'igualtat, llibertat i laïcisme (se'ns  qualifica sempre amb la conclusió, i no amb els principis) i sobre  la nostra suposada semblança ideològica amb el PP.

Si els  socialistes canaris ens van copiar el programa, és fàcil arribar a  dues conclusions: la primera és que tenim un programa ben clar i  segon, que segons l'afirmació de l'editorial de l'e-notícies, que  el partit socialista canari s'assembla al PPC. El que queda ben  clar és que Ciutadans té veu pròpia. Salut!

Sergi Sanz, coordinador de Joves de Ciutadans

126 lectures19 comentaris
editorial

El PP, contra Ciutadans

51 comentaris

opinió

Els 'rojos', cap a la irrellevància
Sergi Fidalgo

6 comentaris

Novetats a l'aeroport
Emiliano Jiménez

9 comentaris

Amb ràbia
Àngel Miret i Serra

5 comentaris

Ara toca fer volar coloms
Xavier Roig

19 comentaris

S'encenen les alarmes
Domènec Garcia

1 comentaris

Sabadell afronta el segle XXI.
Antoni Garrell i Guiu

1 comentaris

Per fi, una pastilla contra Espanya.
Quim Torra

26 comentaris

La veu del 'seny' polític català
Wifredo Espina

1 comentaris

enquesta

Onze de setembre o Sant Jordi?

Onze de setembre

 50%

Sant Jordi

 50%

30 comentaris

dit i escrit

"Tras ver pasar el cadáver de su rival,...

Toni Soler
Periodista
Article a La Vanguardia
Diumenge, 22 d'abril del 2007

1 comentaris

cartes

Ciutadans, des de Ciutadans (rèplica a l'editorial de l'E-notícies)
Sergi Sanz, coordinador de Joves de Ciutadans

19 comentaris

Portabella i les eleccions
David Vallespí

1 comentaris

Què trist!
Mònica Rull Muruzabal

0 comentaris

Telemadrid
Carlota Sabater (Sabadell)

15 comentaris

Quart Cinturó? Democràcia?
Daniel Diaz de Quijano i Barbero

4 comentaris

Todos contra Caja
Ángel Escolano

40 comentaris

aforismes

Aforisme del dia
Joan Tudela

agenda mediàtica

Carmen Calvo, a RAC 1

0 comentaris

racó de lectura

L'Abadia Profanada

0 comentaris

motor

L'SMART millora
Canal Motor

0 comentaris

vincles