e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 1817 · dilluns, 23 d' abril de 2007 · 00:10
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
locals

tribuna

Duran i Arquímedes
Joan Ferran i Serafini

9 comentaris

TV3 a València
Santi Rodríguez i Serra

10 comentaris

Sobre els alliberaments
José Domingo

11 comentaris

Llibertat vigilada
Agustí Soler

12 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

cultura

Fira de l'art a Cabrils

12 i 22 d'abril

Més activitats a l'agenda cultural

Generalitat de Catalunya

confidencial x2

curiositats

0 comentaris

finances

temps

> tornar a la portada

Ara toca fer volar coloms

Un dels comentaris dels lectors de la setmana passada es referia a la possibilitat que l'economia mundial patís un crack important a nivell global. Jo ho veig difícil. És cert que l'economia té cicles, i aquests existeixen (no creixen el mateix ara als Estats Units que fa un temps; per contra, Alemanya, que ha tingut una mala ratxa, comença a passar per una bona temporada). Ara, que tot el món entri en recessió, és complicat. Abans les recessions eren dures perquè les economies dels països eren tancades i tenien poques connexions internacionals. Ara la globalització ho posa difícil. Les economies es compensen. I tot és un afer de mida. Amb un exemple ho veuran. Quan en una finca té lloc un incendi, el fet es pot considerar un drama. Per contra, en un país, un incendi és un fet normal.

Abans de començar amb el tema de la setmana, deixint-me explicar-los una anècdota lamentable. Abans d'ahir, la meva muller va trucar a un hotel de 5 estrelles Grand Luxe de Barcelona per a fer-hi una reserva. Eren les vuit del vespre. Poden creure que li van contestar que "Reservas está cerrado, peró le tomo nota y ya le confirmaremos"? Jo, això, no ho havia vist mai. "La ciudad de los prodigios".

I posats a veure coses increïbles, agafin paper i llapis perquè els propers anys contemplarem, un cop més, com la capacitat metropolitano-barcelonina per a fer imbecil·litats pràcticament no té límit. Si fins a dia d'avui havíem observat com els organismes semi-públics i públics ens distreien malbaratant impostos mentre alguns particulars feien operacions immobiliàries al 22@, vagin-se comprant un casc i una botella d'oxigen perquè ara toca apuntar-se a la moda aeroespacial. No ho sabien? Jo fa temps que en sento a parlar, però, finalment, ho he llegit: "La indústria aeronàutica s'ubicarà a Viladecans". Guaita que maco! Coneixent la vocació intervencionista i controladora dels governs, caldria que ens diguessin què faran amb aquelles empreses del sector que no s'hi vulguin instal·lar. Li trauran punts del carnet de conduir? L'obligaran a participar en una Marató de TV3? L'enviaran a un centre de re-educació d'aquells que els maoistes que ara manen van aprendre del Gran Timoner i la seva dona? La realitat és que algú ha decidit que la "zona aeronàutica" que algú està construint (amb diners de qui?) a Viladecans (població on, probablement, les escombraries no es cullen a l'hora) crearà 3.500 llocs de treball en un sector "punta". Tot això, amb l'ajut d'un tal "Centre Tecnològic per a la Indústria i l'Espai", una fundació "sense ànim de lucre", llegeixo. Ja tremolo. Quan algú no té "ànim de lucre", més val arrencar a córrer.

Inexplicablement, als darrers temps, els catalans hem embogit del tot i hem decidit que tothom ens odia i és dolent. No només en Pizarro i el Conthe. Tots els altres, també. I que tot es dirigeix i s'aconsegueix per llei. Aquest tipus de patologia és preocupant. Es comença fent una inversemblant concentració a IESE, per tal que l'aeroport del Prat sigui veritablement internacional, i s'acaba embogint del tot i emetent decrets que diuen que a Seattle ja poden anar plegant, perquè la Boeing s'haurà d'instal·lar a Viladecans, els agradi o no.

Posats a viure flotant, i si és que es volen aplicar els mètodes que va patentar papa Stalin, suggereixo lleis més específiques i expeditives per a ajudar al sector aeronàutic. Per exemple, deportar a tots els veïns de Gavà que protesten pels sorolls de l'aeroport. Els podrien ubicar a Viladecans, dins dels tallers que estan edificant. D'alguna cosa els han d'emplenar, no? Una altra llei podria ser una que obligués a que tot avió que creua l'espai aeri català, hagi d'aterrar al Prat. No volem un aeroport important i amb tràfic? Aquesta operació podria servir, a més, per verificar que als avions es serveixen menús dissenyats per Ferran Adrià. Que no és així? A la garjola! Etc.

Un cop aconseguides aquestes fites es pot continuar amb d'altres plans més ambiciosos i que no cal que estiguin limitats al sector aeronàutic. Per exemple, es pot declarar Catalunya "territori lliure de canvi climàtic". O fer que, per decret, tots els equips que juguen contra el Barça estiguin obligats a perdre. Per què no? Que no hi tenim dret, potser?

Abans, però, cal fer el "Llibre Blanc de la demagògia política al servei de l'estupidesa de les classes dominants. Riguin, però el tema pot donar resultats que ningú s'imagina. Un país de gent imaginativa com nosaltres no té fronteres. No ho sabien? La darrera aportació barcelonina al món organitzatiu empresarial mundial és tenir hotels de Gran Luxe que no poden fer reserves "porquè està cerrado". I és que un cop ens enlairem i ens encaparrem en no tocar de peus a terra, no hi ha ningú que ens agafi!   

Xavier Roig

943 lectures19 comentaris
editorial

El PP, contra Ciutadans

51 comentaris

opinió

Els 'rojos', cap a la irrellevància
Sergi Fidalgo

6 comentaris

Novetats a l'aeroport
Emiliano Jiménez

9 comentaris

Amb ràbia
Àngel Miret i Serra

5 comentaris

Ara toca fer volar coloms
Xavier Roig

19 comentaris

S'encenen les alarmes
Domènec Garcia

1 comentaris

Sabadell afronta el segle XXI.
Antoni Garrell i Guiu

1 comentaris

Per fi, una pastilla contra Espanya.
Quim Torra

26 comentaris

La veu del 'seny' polític català
Wifredo Espina

1 comentaris

enquesta

Onze de setembre o Sant Jordi?

Onze de setembre

 50%

Sant Jordi

 50%

30 comentaris

dit i escrit

"Tras ver pasar el cadáver de su rival,...

Toni Soler
Periodista
Article a La Vanguardia
Diumenge, 22 d'abril del 2007

1 comentaris

cartes

Ciutadans, des de Ciutadans (rèplica a l'editorial de l'E-notícies)
Sergi Sanz, coordinador de Joves de Ciutadans

19 comentaris

Portabella i les eleccions
David Vallespí

1 comentaris

Què trist!
Mònica Rull Muruzabal

0 comentaris

Telemadrid
Carlota Sabater (Sabadell)

15 comentaris

Quart Cinturó? Democràcia?
Daniel Diaz de Quijano i Barbero

4 comentaris

Todos contra Caja
Ángel Escolano

40 comentaris

aforismes

Aforisme del dia
Joan Tudela

agenda mediàtica

Carmen Calvo, a RAC 1

0 comentaris

racó de lectura

L'Abadia Profanada

0 comentaris

motor

L'SMART millora
Canal Motor

0 comentaris

vincles