e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 1817 · dilluns, 23 d' abril de 2007 · 00:10
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
locals

tribuna

Duran i Arquímedes
Joan Ferran i Serafini

9 comentaris

TV3 a València
Santi Rodríguez i Serra

10 comentaris

Sobre els alliberaments
José Domingo

11 comentaris

Llibertat vigilada
Agustí Soler

12 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

cultura

Fira de l'art a Cabrils

12 i 22 d'abril

Més activitats a l'agenda cultural

Generalitat de Catalunya

confidencial x2

curiositats

0 comentaris

finances

temps

> tornar a la portada

La veu del 'seny' polític català

Duran Lleida és la veu del seny, del sentit comú, en l'actual crispat panorama polític català. I pot contribuir a apaivagar també l'encara més crispat panorama polític espanyol. Al parlar de seny, que no és exactament igual que sentit comú, encara que també l'abasta, no es vol significar conformisme o aburgesament, perquè no defuig el risc i també és coratge per a avançar, però amb realisme, prudència i sentit de l'equilibri. El seny no és de dretes ni d'esquerres, ni conservador ni progressista, és una manera de pensar, comportar-se i actuar. És el tarannà més genuí català, allunyat dels embats, també molt catalans i, sovint, amb ramalades genials, de la rauxa.

Duran Lleida podria ser considerat, actualment, el prototip de polític català de seny. Ho està demostrant al llarg de la seva trajectòria. I és una esperança per a la política catalana i, segurament, també per a l'espanyola. Ara mateix, ha pres una clara posició pública en quatre punts de candent actualitat, el debat de la qual arriba escalfant excessivament i interessada (per uns i altres) l'ambient.

Autodeterminació? Duran, president d'Unió i secretari general de CiU, adverteix que un referèndum d'autodeterminació a Catalunya (a més d'inconstitucional, s'ha d'aclarir) seria "altament negatiu", perquè fracturaria per la meitat la societat catalana. Per tant, el recent debat sobre el dret d'autodeterminació, protagonitzat per ERC i CiU, "fou un error" i un plantejament "purament tàctic". Ha estat, creuen molts, un foc d'encenalls que ha cremat molt el plantejament autodeterminista.

Independentisme? Duran es mostra realista, i amb això, coincideix amb Pujol i, fins i tot, amb Montilla, per bé que s'hauria de matisar. L'independentisme és encara minoritari, i segurament, cada dia ho sigui més, tot i ser molt actiu i combatiu. Duran declara que no és independentista -com tampoc ho eren Pujol ni Maragall-, i diu: "s'ha de parlar clar, aquells que siguin independentistes que ho diguin, però els que no som independentistes també hem de parlar clar", sense oblidar que el dret d'autodeterminació (que no està legalment reconegut) "és un dret que es té". Parlar així aclariria molt el panorama, massa ple d'ambigüitats, estratègies i indefinicions calculades.

Governar a Madrid? Duran és clarament partidari de col·laborar amb els governs de Madrid, no a qualsevol preu, sinó sempre dins d'"un programa de govern concertat". I afegeix que "CiU s'equivocarà profundament" si no decideix entrar en un futur Govern, perquè el catalanisme polític s'ha d'implicar en la governació d'Espanya. En aquest punt, és molt més proper a Roca Junyent que a Jordi Pujol.

Memòria històrica? Duran denuncia l'ús "partidista i sectari" que es fa -també des del Govern del tripartit- de la memòria històrica. "Alguns -diu- volen fer més ideologia que justícia en el procés de recuperació de la memòria històrica"; a més, "de memòria històrica n'hi ha més d'una, i més quan hi ha més components de memòria que d'història". S'ha de tenir "més respecte a la pluralitat". Cal afegir que això correspon als historiadors i no als governs ni als polítics, sempre sospitosos.

A vegades, convé, per tant, destacar i recordar que el país, encara que siguin minoritaris, també hi ha personatges polítics amb seny, i les veus dels quals no s'haurien de perdre en el soroll dels que més criden per imposar la seva desraó.

Periodista i exdirector del centre d'Investigació de la Comunicació.

Wifredo Espina

32 lectures1 comentaris
editorial

El PP, contra Ciutadans

51 comentaris

opinió

Els 'rojos', cap a la irrellevància
Sergi Fidalgo

6 comentaris

Novetats a l'aeroport
Emiliano Jiménez

9 comentaris

Amb ràbia
Àngel Miret i Serra

5 comentaris

Ara toca fer volar coloms
Xavier Roig

19 comentaris

S'encenen les alarmes
Domènec Garcia

1 comentaris

Sabadell afronta el segle XXI.
Antoni Garrell i Guiu

1 comentaris

Per fi, una pastilla contra Espanya.
Quim Torra

26 comentaris

La veu del 'seny' polític català
Wifredo Espina

1 comentaris

enquesta

Onze de setembre o Sant Jordi?

Onze de setembre

 50%

Sant Jordi

 50%

30 comentaris

dit i escrit

"Tras ver pasar el cadáver de su rival,...

Toni Soler
Periodista
Article a La Vanguardia
Diumenge, 22 d'abril del 2007

1 comentaris

cartes

Ciutadans, des de Ciutadans (rèplica a l'editorial de l'E-notícies)
Sergi Sanz, coordinador de Joves de Ciutadans

19 comentaris

Portabella i les eleccions
David Vallespí

1 comentaris

Què trist!
Mònica Rull Muruzabal

0 comentaris

Telemadrid
Carlota Sabater (Sabadell)

15 comentaris

Quart Cinturó? Democràcia?
Daniel Diaz de Quijano i Barbero

4 comentaris

Todos contra Caja
Ángel Escolano

40 comentaris

aforismes

Aforisme del dia
Joan Tudela

agenda mediàtica

Carmen Calvo, a RAC 1

0 comentaris

racó de lectura

L'Abadia Profanada

0 comentaris

motor

L'SMART millora
Canal Motor

0 comentaris

vincles