e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 1817 · dilluns, 23 d' abril de 2007 · 00:10
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
locals

tribuna

Duran i Arquímedes
Joan Ferran i Serafini

9 comentaris

TV3 a València
Santi Rodríguez i Serra

10 comentaris

Sobre els alliberaments
José Domingo

11 comentaris

Llibertat vigilada
Agustí Soler

12 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

cultura

Fira de l'art a Cabrils

12 i 22 d'abril

Més activitats a l'agenda cultural

Generalitat de Catalunya

confidencial x2

curiositats

0 comentaris

finances

temps

> tornar a la portada

Sabadell afronta el segle XXI.

Que les ciutats de Catalunya s'esforcen per a afrontar els reptes del segle XXI és un fet que cada dia queda més pales, el darrer exemple l'hem tingut a Sabadell, mercès al dinamisme de la ciutat i la voluntat permanent dels industrials que afrontaren els reptes de l'economia global, quelcom poc reconegut però evident per als qui  segueixen l'evolució de les dades econòmiques locals, contextualitzant-les en l'entorn macroeconòmic espanyol i mundial.
L'Economia espanyola va bé, tots recordem que el creixement, al  2006, va ésser superior al de tots els països del G-7, situant-se  com a l'octava economia del món, a pesar de problemes en la utilització eficaç de la tecnologia (com indica el "The Global Information Technology Report 2006-2007"), i  de les arrelades en convertir l'avens científic en PIB. La previsió de creixement al 2007 també és bona, ja que ronda el 3,6%, -un 1,3% més que el de la zona Euro, que s'estima en un 2,3%-; una possible recuperació de les exportacions arrel de l' increment del creixement europeu; i una tendència, ja confirmada al primer trimestre del 2007, de recuperació del sector industrial, que està esdevenint, novament, el sector més dinàmic de l'economia espanyola, que podria superar a la construcció. Aquest darrer fet és cabdal, ja que, sols amb una forta indústria que aprofiti les avantatges de la globalització dels mercats i la multilocalització, es fa possible el flux virtuós de generació de coneixement i conversió del mateix en PIB, autèntica assignatura pendent a Catalunya. L'economia del coneixement requereix d'indústries capdavanteres compromeses amb l'avens científic i tècnic, amb l'ús eficient de la tecnologia computacional i telemàtica,  i el disseny, aquest com a eina que aglutina els primers, i permet obtenir productes innovadors, diferencials i d'alt valor.
Sabadell és una ciutat amb llarga tradició industrial, que ha sabut impulsar un sector de serveis dinàmic a l'ombra d'una significativa activitat industrial que ha sabut localitzar-se adequadament, però que ha mantingut els centres de decisió i el disseny a la ciutat. Una ciutat amb aquesta dinàmica i voluntat no podia prescindir d'una eina que permetés  projectar la ciutat, atreure activitat i recolzar les seves empreses en la competència i la competitivitat global que caracteritzà el segle XXI. Sabadell necessitava un espai per a fer-ho, per a materialitzar aquests requeriments. Un espai com el que s'ha presentant aquest darrer cap de setmana i he tingut la sort de visitar.
Amb la visita al "Centre de Fires Sabadell", hem vist un excel·lent edifici, que no és només un edifici. És la voluntat de la ciutat de disposar d'un espai per el desenvolupament econòmic, relacionat a nivell global, d'acord a les exigències de l'economia i l'industria d'avui.  Un edifici que recull les sensibilitats que ens colpeixen: estalvi energètic i autogeneració d'energia, aprofitament dels espais i la llum,  interconnexió telemàtica, inclusió de tots els avenços tecnològics requerits i disponibles, capacitat d'atracció i projecció, en definitiva tots aquells aspectes que exigeix una societat que vol assumir i construir la societat del coneixement.
El Centre de Fires de Sabadell és, però, també una evidència de la visió de futur i la voluntat de construir-lo que té la ciutat, de no renúncia del compromís, d'orgull de la història sense caure en immobilisme esclavitzant, també de la insostenibilitat del model centralitzat que ha caracteritzat Catalunya,  (com va ser-ho fa uns mesos Manresa amb el Centre per la productivitat). La  confirmació que la Catalunya nodal, la Catalunya de les ciutats, és la via per a continuar creixent de forma sostenible, sense posar en perill la competitivitat del futur. En definitiva, un pas més a aportar des de la ciutat el seu gra de sorra en el creixement econòmic, com a element bàsic per a generar els recursos que garanteixen la qualitat de vida i el benestar del ciutadans. Una qualitat de vida que només és possible en el si de l'economia del coneixement, que obliga a disposar d'una forta indústria, amb una estreta relació amb la universitat, i centres d'interrelació i promoció com el construït a Sabadell. Una triada indissoluble per a guanyar el futur.   

Antoni Garrell i Guiu

63 lectures1 comentaris
editorial

El PP, contra Ciutadans

51 comentaris

opinió

Els 'rojos', cap a la irrellevància
Sergi Fidalgo

6 comentaris

Novetats a l'aeroport
Emiliano Jiménez

9 comentaris

Amb ràbia
Àngel Miret i Serra

5 comentaris

Ara toca fer volar coloms
Xavier Roig

19 comentaris

S'encenen les alarmes
Domènec Garcia

1 comentaris

Sabadell afronta el segle XXI.
Antoni Garrell i Guiu

1 comentaris

Per fi, una pastilla contra Espanya.
Quim Torra

26 comentaris

La veu del 'seny' polític català
Wifredo Espina

1 comentaris

enquesta

Onze de setembre o Sant Jordi?

Onze de setembre

 50%

Sant Jordi

 50%

30 comentaris

dit i escrit

"Tras ver pasar el cadáver de su rival,...

Toni Soler
Periodista
Article a La Vanguardia
Diumenge, 22 d'abril del 2007

1 comentaris

cartes

Ciutadans, des de Ciutadans (rèplica a l'editorial de l'E-notícies)
Sergi Sanz, coordinador de Joves de Ciutadans

19 comentaris

Portabella i les eleccions
David Vallespí

1 comentaris

Què trist!
Mònica Rull Muruzabal

0 comentaris

Telemadrid
Carlota Sabater (Sabadell)

15 comentaris

Quart Cinturó? Democràcia?
Daniel Diaz de Quijano i Barbero

4 comentaris

Todos contra Caja
Ángel Escolano

40 comentaris

aforismes

Aforisme del dia
Joan Tudela

agenda mediàtica

Carmen Calvo, a RAC 1

0 comentaris

racó de lectura

L'Abadia Profanada

0 comentaris

motor

L'SMART millora
Canal Motor

0 comentaris

vincles