e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 1830 · dimecres, 09 de maig de 2007 · 00:10
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
digues la teva

Política és ètica

Per Albert Balada, Politòleg
Per Albert Balada, Politòleg
15 comentaris
 

locals

tribuna

Crisi al PSC
Lluís Mª Corominas

5 comentaris

Prenguin nota
Joan Ferran i Serafini

14 comentaris

València is not Catalonia
Carina Mejías

75 comentaris

Una confiança que fa fàstic
Antonio Roig Ribé

12 comentaris

El nou porciolisme tripartit
Agustí Soler

5 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

cultura

La nit dels museus

19 de maig

Més activitats a l'agenda cultural

Generalitat de Catalunya

confidencial x2

motor

Si abans Golf ara Touareg
Canal Motor

0 comentaris

vincles

temps

> tornar a la portada

El nou porciolisme tripartit

Aquestes darreres setmanes, per poc que un hagi escoltat la ràdio, mirat la televisió, fullejat algun diari o bé passejat pel metro a Barcelona, davant l'inexplicable allau de missatges publicitaris de caire municipalista, s'haurà fet la següent pregunta: ha començat ja la campanya per les eleccions municipals?
A dreta llei, tothom sap que la campanya per les municipals s'iniciarà just el dia 12 de maig. Això és el que oficialment està programat. Tot el que es faci abans, ni que sigui amagat amb l'eufemisme de "precampanya", no deixa de ser campanya electoral pura i dura i, per tant, s'està actuant en la il·legalitat. El més greu del cas és que són els mateixos mitjans públics d'informació els capdavanters en aquesta qüestió. I el que hauríem de preguntar-nos és quin paper hi fa la Junta Electoral. Sabem que en segons què són molt primmirats... Per tant, com és que fan els ulls grossos davant d'aquest flagrant incompliment? Convivència, incompetència, o les dues coses a l'hora?
Tots hem pogut veure amb perplexitat com  (TV3 al capdavant), des de l'àmbit públic, -aquell que paguem tots els ciutadans- s'incompleix la llei sense cap mena de vergonya ni pudor. De Barcelona estant, els candidats dels partits amb representació  al consistori surten un dia sí i un altre també davant les càmeres a fer campanya com aquell qui res. Els representants dels partits  que, de moment, no tenen representació i voldrien fer arribar el seu missatge als electors per tenir-ne, a aquests, ni a pa ni aigua. En honor a la veritat, cal dir que molts periodistes treballadors d'ens públics ens han fer saber la seva posició davant d'aquesta vergonyosa situació, tot demanant a les respectives direccions del seus mitjans poder informar objectivament de tots els participants a la campanya i dels seus projectes. Els directius, però, tenen amo, i la resposta ha estat que només hi haurà espais per a uns. Sembla que estem en un Estat de Dret, però...
L'home del carrer, però, em fa la impressió que està de volta de tot. I pensant-ho fredament fa bé, perquè  té mil raons per a estar-ho. Què pot pensar, si no, davant la deriva a on s'està portant la ciutat de Barcelona (valgui com a exemple per a moltes altres poblacions) aquella ciutat trista de l'alcalde franquista José Maria de Porcioles -pomposament anomenada "Ciudad de Ferias y Congresos"-  que els barcelonins, malgrat les circumstàncies adverses, van aguantar i donar vida i que avui dia veuen, impotents, com en són expulsats.
Ara, amb el nou porciolisme tripartit, en un procés de provincianització que no s'atura, amb l'exclusió real de la participació dels veïns (amb la pantomima d'uns suposats òrgans de representació veïnal), amb una pressió fiscal asfixiant, amb una guàrdia urbana (de 2500 efectius) pràcticament invisible, etc, ens està convertint la ciutat en una mena de parc temàtic monumental de turisme d'espardenya que va expulsant, a poc a poc, la seva gent i va engruixint les butxaques dels especuladors amb la benedicció municipal. Fa deu anys, tan sols, un resident a Ciutat Vella podia comprar-se la seva petita i vella vivenda per quatre milions de pessetes; avui dia, qualsevol "guiri" de nord enllà el farà fora per quaranta milions. Una ciutat emprenedora i d'una cultura urbanística modèlica fa poc més de cent anys, va sent substituïda pel nou urbanisme tripartit insípid i monstruós que, com a mostra, ha plantat un Manhatant de fireta, autèntica nova muralla a primera línia de mar . Una ciutat que a més a més d'expulsar els seus joves, expulsa els seus artesans, el petit comerç, els seus artistes... la llista no s'acabaria mai. Què podem esperar d'un consistori que, en una sola tarda, en dues hores, es gasta 35 milions de les antigues pessetes per a celebrar no sé quin aniversari d'un organisme municipal al MACBA, casualment -això sí-, a dos mesos de les eleccions?
En som tots responsables d'aquest desfici? Molts barcelonins pensen que no, però jo crec que sí. Som responsables, perquè així ho certifiquem cada quatre anys amb el nostre vot i, per tant, som responsables de tenir una classe política (amb honorables excepcions) cada dia més aïllada del que els envolta; una classe política que no se n'adona del descrèdit galopant en què ha caigut, que va fent la viu viu amb aliena a la greu responsabilitat adquirida amb la seva demostrada incompetència i que ha degradat la funció pública a uns nivells insospitables fa tan sols vint anys.
Torna, doncs, el nou porciolisme, acomboiat per un tripartit a qui no li fa fàstigs acceptar l'escarni d'una cerimònia de la confusió com ha estat la cessió del castell de Montjuïc, trinxant, en un sol dia, un símbol de la resistència ciutadana i de l'honorabilitat dels barcelonins.

Agustí Soler

President del Partit Republicà Català

425 lectures5 comentaris
editorial

opinió

El futur és Lolita Bosch
Xavier Rius

3 comentaris

Qui representa el futbol català?
Sergi Fidalgo

21 comentaris

Són tots els extremismes iguals?
Emiliano Jiménez

9 comentaris

ENDESA. Només dos han dit la veritat.
Xavier Roig

17 comentaris

Ni frustrats ni resignats?
Antoni Garrell i Guiu

2 comentaris

Victòria de la manca de transparència
Domènec Garcia

2 comentaris

enquesta

'Polònia' endolceix la figura de Franco?

 65%

No

 35%

27 comentaris

dit i escrit

"Tot el que representava Maragall dins el...

Artur Mas
President de CiU
Acte preelectoral a Vilanova i la Geltrú
Dimarts, 8 de maig del 2007

4 comentaris

"Caldria que per primera vegada en cinc...

Felip Puig
Portaveu de CiU al Parlament
Roda de premsa
Dimarts, 8 de maig del 2007

1 comentaris

"Catalunya siempre gusta de representarse...

Francesc Marc-Álvaro
Columnista
Article d'opinió a La Vanguardia
8 de maig del 2007

8 comentaris

"Un morreig amb càmeres al davant no és un...

Albert Om
Periodista
Article a l'Avui
Dimarts, 8 de maig del 2007

12 comentaris

"O mejor aún, abra el restaurente de Isabel...

Miquel Giménez
Columnista
Article d'opinió a El Mundo
8 de maig del 2007

0 comentaris

cartes

Un estil diferent per Sant Andreu
Jaume Adrover i Palau (candidat de CiU a l'alcaldia de Sant Andreu de la Barca)

8 comentaris

Felicitats Sr. Carles Rossinyol
Pol Puigverd

3 comentaris

L'avaria social
Josep M. Loste

0 comentaris

Democràcia catalana!
Jordi Colomer

13 comentaris

El pistoletazo de salida se ha dado
Iván Vilanueva (Sabadell)

16 comentaris

foto

aforismes

Aforisme del dia
Joan Tudela

agenda mediàtica

racó de lectura

La Ciutat sense temps

0 comentaris

curiositats

0 comentaris

finances