e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 1830 · dimecres, 09 de maig de 2007 · 00:10
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
digues la teva

Política és ètica

Per Albert Balada, Politòleg
Per Albert Balada, Politòleg
15 comentaris
 

locals

tribuna

Crisi al PSC
Lluís Mª Corominas

5 comentaris

Prenguin nota
Joan Ferran i Serafini

14 comentaris

València is not Catalonia
Carina Mejías

75 comentaris

Una confiança que fa fàstic
Antonio Roig Ribé

12 comentaris

El nou porciolisme tripartit
Agustí Soler

5 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

cultura

La nit dels museus

19 de maig

Més activitats a l'agenda cultural

Generalitat de Catalunya

confidencial x2

motor

Si abans Golf ara Touareg
Canal Motor

0 comentaris

vincles

temps

> tornar a la portada

ENDESA. Només dos han dit la veritat.

Responent als comentaris dels lectors: el Financial Times va publicar una sèrie d'articles el dia 26 d'abril (el dia posterior al crack immobiliari de la borsa espanyola). Pel que fa als temes suggerits, en prenc nota: paper dels sindicats, escàndols borsaris (ENRON, etc.), tema d'aeroports.

Un lector es preguntava per què les grans companyies no protesten davant la intervenció de l'estat. Crec que la millor resposta la té el cas ENDESA. No cal que els digui que l'afer d'ENDESA ha estat tot ell una vergonya per aquells que hi han intervingut. Una vergonya per a ells i una deshonra per als europeistes. Només indicar-los que The Economist deia textualment ara fa tres setmanes: "La companyia espanyola liderada per José Manuel Entrecanales (Acciona), serà premiada amb lucratius contractes de construcció de l'Estat pel fet d'haver ajudat en la obstrucció dels alemanys (E·ON)". No calen més comentaris. És curiós que, ara que ha passat el temps, queda en evidència finalment que en aquest afer només dos individus van dir la veritat: José Maria Cuevas i Manuel Conthe.

El senyor Conthe va explicar molt per sobre allò que tots ens imaginem: la manipulació grollera i sense pudor que el govern espanyol utilitza per a intervenir en els afers econòmics. Manipulacions que també utilitzen altres governs europeus per a carregar-se el projecte de la Unió Europea. El cas del senyor Conthe, però, ha estat patètic. Ha hagut de barallar-se per a aconseguir poder explicar els motius de la seva dimissió davant el Congrés de Diputats espanyol. Un s'ha de barallar per la transparència. Aquesta és la democràcia de paper de fumar que tenim.

Ara, per al meu gust, el que més l'ha clavada ha estat el senyor José Maria Cuevas. Va dir algunes veritats que el papanatisme local va voler fer passar com a un atac als catalans. No dubto de les ànsies anticatalanes del Cuevas (del Cuevas i de tots els de la CEOE, incloent-hi els del Fomento del Trabajo Nacional). Crec que tots són de pedra picada i el seu espanyolisme no falla mai. Però el que no es poden negar són les evidències. L'OPA de Gas Natural sobre ENDESA va estar mal parida, mal presentada, mal pactada i mal finalitzada. I feta "a la catalana". Què va voler dir amb això el senyor Cuevas? Crec poder-ho interpretar.

No sé si vostès han vist i recorden un film de Berlanga que es titulava "La Escopeta Nacional". Allí el senyor Berlanga representava allò que va dir el senyor Cuevas de l'empresariat català. No ens enganyem: salvant honroses excepcions, el gran empresariat català ha edificat les seves fortunes sobre el proteccionisme més descarat. Va ser així al segle XIX, quan els catalans demanàvem proteccionisme davant de Madrid, que pretenia el lliurecanvisme. Com que cal ubicar les discussions en l'època que els correspon, els diré que, personalment, crec que els catalans d'aquella època tenien raó. Així actuaven també els britànics, els francesos, etc. Quan una indústria és tendra, cal protegir-la. I això era evident al llarg del segle XIX i principis del XX. El que succeeix és que aquest procés havia de ser aprofitat per a crear una indústria forta i internacional. Els països espavilats així ho van fer, i en el moment en què determinats sectors van estar forts, van sortir fora, i van demanar que els altres complissin amb els alts estàndards que ells havien fixat. Exemples: el Regne Unit va exigir que als productes manufacturats s'indiqués l'origen. Així va sorgir el "Made in England", que volia ser marca de qualitat industrial. I els francesos van començar amb les "Denominacions d'Origen" (algú, encara avui, s'atreveix a plantar cara a un vi que prové de Bordeus o de Champagne?).  

El nostre hagués pogut estar un procés similar, però no va ser així. I el problema va ser que ens vam limitar al mercat espanyol a l'inici. I, com que som de naturalesa gandula, vam preferir ser "LA" Fàbrica d'Espanya enlloc de voler ser "UNA" Fàbrica d'Europa. Era molt més còmode. Sempre amb la convivència del poder de Madrid. Franco ja va significar la rematada final: tot el mercat espanyol per als catalans! Per això, la majoria d'empresaris catalans no són independentistes. No ho poden ser. Aquest constituiria un acte contra natura.

L'OPA de Gas Natural sobre ENDESA és la culminació dels hàbits adquirits pels catalans al llarg dels darrers 150 anys i acabats de segellar pel franquisme: pagar poc, no treballar massa i comptar amb l'ajut del govern de Madrid per a enriquir-se amb un mercat que no pugui escapar-se. En Cuevas ho va dir, i per primer cop des que llegeixo les seves declaracions, té raó. I em sap greu perquè no li dono pas jo, la raó. Li dóna la Història.  

Xavier Roig

481 lectures17 comentaris
editorial

opinió

El futur és Lolita Bosch
Xavier Rius

3 comentaris

Qui representa el futbol català?
Sergi Fidalgo

21 comentaris

Són tots els extremismes iguals?
Emiliano Jiménez

9 comentaris

ENDESA. Només dos han dit la veritat.
Xavier Roig

17 comentaris

Ni frustrats ni resignats?
Antoni Garrell i Guiu

2 comentaris

Victòria de la manca de transparència
Domènec Garcia

2 comentaris

enquesta

'Polònia' endolceix la figura de Franco?

 65%

No

 35%

27 comentaris

dit i escrit

"Tot el que representava Maragall dins el...

Artur Mas
President de CiU
Acte preelectoral a Vilanova i la Geltrú
Dimarts, 8 de maig del 2007

4 comentaris

"Caldria que per primera vegada en cinc...

Felip Puig
Portaveu de CiU al Parlament
Roda de premsa
Dimarts, 8 de maig del 2007

1 comentaris

"Catalunya siempre gusta de representarse...

Francesc Marc-Álvaro
Columnista
Article d'opinió a La Vanguardia
8 de maig del 2007

8 comentaris

"Un morreig amb càmeres al davant no és un...

Albert Om
Periodista
Article a l'Avui
Dimarts, 8 de maig del 2007

12 comentaris

"O mejor aún, abra el restaurente de Isabel...

Miquel Giménez
Columnista
Article d'opinió a El Mundo
8 de maig del 2007

0 comentaris

cartes

Un estil diferent per Sant Andreu
Jaume Adrover i Palau (candidat de CiU a l'alcaldia de Sant Andreu de la Barca)

8 comentaris

Felicitats Sr. Carles Rossinyol
Pol Puigverd

3 comentaris

L'avaria social
Josep M. Loste

0 comentaris

Democràcia catalana!
Jordi Colomer

13 comentaris

El pistoletazo de salida se ha dado
Iván Vilanueva (Sabadell)

16 comentaris

foto

aforismes

Aforisme del dia
Joan Tudela

agenda mediàtica

racó de lectura

La Ciutat sense temps

0 comentaris

curiositats

0 comentaris

finances