e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 1830 · dimecres, 09 de maig de 2007 · 00:10
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
digues la teva

Política és ètica

Per Albert Balada, Politòleg
Per Albert Balada, Politòleg
15 comentaris
 

locals

tribuna

Crisi al PSC
Lluís Mª Corominas

5 comentaris

Prenguin nota
Joan Ferran i Serafini

14 comentaris

València is not Catalonia
Carina Mejías

75 comentaris

Una confiança que fa fàstic
Antonio Roig Ribé

12 comentaris

El nou porciolisme tripartit
Agustí Soler

5 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

cultura

La nit dels museus

19 de maig

Més activitats a l'agenda cultural

Generalitat de Catalunya

confidencial x2

motor

Si abans Golf ara Touareg
Canal Motor

0 comentaris

vincles

temps

> tornar a la portada

Ni frustrats ni resignats?

El passat dissabte dia 5, organitzat per la Fundació Poblet, la qual presideix el Dr. Josep M. Bricall, es celebrà una jornada d'anàlisi, debat i reflexió sobre la desafectació dels ciutadans i la política a les portes de complir-se el 30 aniversari de la recuperació de la llibertat i la democràcia a Espanya. A partir d'una anàlisi acurada en quant a la participació, perfil de votants i sistema elector al efectuat pel Dr. Colomer, s'obri un debat plural que derivà sobre drets, deures i llibertats. En aquest context, es posà en evidencia la contradicció entre una macroeconomia que funciona molt bé, i l'elevat percentatge de joves que, movent-se en la precarietat, i salaris de 1.000 euros o menys, veuen frenats el desplegament de les seves capacitats i coneixements.

Una jornada que va fer-me constatar novament que estem en una situació paradoxal, l'Estat té una evolució econòmica excel·lent, amb creixements superiors a tots els països del G-7, i s'ha situant com l'octava economia del món. El primer trimestre del 2007, amb un creixement de quasi el 4%, confirmà les previsions anuals properes a 2,6%. Però la generació més preparada, els joves llicenciats i doctorats en les nostres universitats, educats en el si de la Unió Europea amb estades en altres països mercès als programes Erasmus i similars, comproven, dia a dia, les barreres que impedeixen la seva emancipació de l'entorn patern creixent i, alhora, les expectatives de desplegament de les seves capacitats gairebé són una gesta inabordable. Una sensació de frustració omplen alguns d'ells, altres s'adapten a la situació, esperant que l'horitzó sigui diferent al que el model econòmic actual ens condueix, pero molts ni es frustren ni resignen, i busquen aquí o en altres indrets el reconeixement de les seves capacitats.

Un model que encara té una component significativa de competitivitat fonamentada en el cost, ja que si bé manté la posició 28 en l'índex de competitivitat que efectua el World Economic Forum, ha perdut 7 posicions, des del 2002, en el Networked Readiness Index, index que avaluà la capacitat d'extreure productivitat i capacitat innovadora a les eines tecnològiques. El nostre teixit productiu té dificultats en utilitzar amb eficiència i eficàcia el potencial de les TIC, quan les hauríem d'entendre precisament com un element bàsic per incrementar l'eficiència i la productivitat, un fet que condiciona la competitivitat o perjudica altres components de la mateixa, al no emprar el potencial de la tecnologia de forma directa o induïda.

El nostre model té un triple problema, per un costat una manca de posicionament de lideratge en sectors claus quant us intensiu de coneixement, per un altre una certa manca d'encert en la gestió de la disponibilitat tècnica i la capacitat d'innovació i aportació de valor, i finalment dificultats per disminuir l'escletxa entre la capacitat d'aportar productivitat de les eines tecnològiques i la capacitat d'us de les mateixes.

Si no es solucionen aquests problemes difícilment es podrà superar el llindar dels salaris actuals i configurar un entorn on la llibertat d'elecció, de desenvolupament personal i professional sigui possible, un espai on les llibertats es puguin exercir i no sols drets escrits o declaracions d'intencions, i aquest és el cas quan el desajust entre els salaris i les expectatives no s'ajusten a les exigències econòmiques i cultuals de l'entorn on es desenvolupa l'activitat.

Aprofitant que l'economia va bé, i que disposen de la generació més preparada que el país mai hagi disposat, caldria que "al igual que la política no pot esser un espectable que relegui als ciutadans a espectador passius", com és manifesta en la jornada de Poblet, atorgar el protagonisme als joves, posant-los al vell mig de la construcció de futur, facilitant la creació d'empreses en sectors d'aplicació intensiva de nous coneixements,potenciant que s'incrementin les transferències dels resultats de recerca cap el teixit empresarial existent, ajustant els models de les organitzacions per permetre el desplegament del talent, i vertebrar un model econòmic que eviti el dilema "frustrat o resignats" que és fomenta quan el futur no s'afronta construint les palanques per superar les dificultats no existents avui però possibles demà.

Antoni Garrell i Guiu

205 lectures2 comentaris
editorial

opinió

El futur és Lolita Bosch
Xavier Rius

3 comentaris

Qui representa el futbol català?
Sergi Fidalgo

21 comentaris

Són tots els extremismes iguals?
Emiliano Jiménez

9 comentaris

ENDESA. Només dos han dit la veritat.
Xavier Roig

17 comentaris

Ni frustrats ni resignats?
Antoni Garrell i Guiu

2 comentaris

Victòria de la manca de transparència
Domènec Garcia

2 comentaris

enquesta

'Polònia' endolceix la figura de Franco?

 65%

No

 35%

27 comentaris

dit i escrit

"Tot el que representava Maragall dins el...

Artur Mas
President de CiU
Acte preelectoral a Vilanova i la Geltrú
Dimarts, 8 de maig del 2007

4 comentaris

"Caldria que per primera vegada en cinc...

Felip Puig
Portaveu de CiU al Parlament
Roda de premsa
Dimarts, 8 de maig del 2007

1 comentaris

"Catalunya siempre gusta de representarse...

Francesc Marc-Álvaro
Columnista
Article d'opinió a La Vanguardia
8 de maig del 2007

8 comentaris

"Un morreig amb càmeres al davant no és un...

Albert Om
Periodista
Article a l'Avui
Dimarts, 8 de maig del 2007

12 comentaris

"O mejor aún, abra el restaurente de Isabel...

Miquel Giménez
Columnista
Article d'opinió a El Mundo
8 de maig del 2007

0 comentaris

cartes

Un estil diferent per Sant Andreu
Jaume Adrover i Palau (candidat de CiU a l'alcaldia de Sant Andreu de la Barca)

8 comentaris

Felicitats Sr. Carles Rossinyol
Pol Puigverd

3 comentaris

L'avaria social
Josep M. Loste

0 comentaris

Democràcia catalana!
Jordi Colomer

13 comentaris

El pistoletazo de salida se ha dado
Iván Vilanueva (Sabadell)

16 comentaris

foto

aforismes

Aforisme del dia
Joan Tudela

agenda mediàtica

racó de lectura

La Ciutat sense temps

0 comentaris

curiositats

0 comentaris

finances