e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 2045 · dilluns, 21 de gener de 2008 · 18:31
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
digues la teva

"Viva Esperanza Aguirre y viva España"

José Miguel Villarroya
José Miguel Villarroya
2 comentaris
 

locals

tribuna

Llegiu el programa dels socialistes
Pere Macias i Arau

14 comentaris

Més eficàcia i menys gracietes
Xavier Garcia Albiol

11 comentaris

Jaume Martínez, una vida per Catalunya
Francesc Mortés

12 comentaris

I què si guanya el PP?
Carles Bonaventura

3 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

confidencial x2

cinema

Més Bardem, si us plau

L’actor de moda encapçala “El amor en los tiempos del cólera”

Javier Bardem, primera part. Mentre ressonen els aplaudiments pel seu Globus d’Or per “No es país para hombres”, l’actor espanyol agafa...

0 comentaris

agenda mediàtica

temps

> tornar a la portada

Carta oberta al conseller Maragall

Benvolgut Conseller,  

Com a professor de secundària, com a dirigent sindical i com a  ciutadà, em sento obligat a respondre les recents declaracions que  has fet –ens parlarem de tu, d'acord?-, en el sentit que l'única  raó d'aquesta vaga de l'ensenyament públic –convocada, cal dir-ho,  per la pràctica totalitat de les organitzacions sindicals- respon  simplement a la voluntat de declarar una guerra i buscar-se un  enemic, sense cap mena de fonament ni legitimitat.

Sembla, doncs, que seríem plegats una mena de rebels sense causa. I que si hi ha  alguna causa, seria força tèrbola. Perquè hom podria deduir també  que l'únic que hi ha al darrere d'aquesta vaga seria la voluntat  d'introduir confusió entre la societat catalana sobre el tema  educatiu i d'assegurar així el manteniment dels suposats  privilegis corporatius del professorat. Alguna vegada ho has dit,  també.   

A veure, Conseller: que no tinguis en massa alta estima el  professorat de la pública pot ser respectable a títol personal – l'empatia és l'empatia al capdavall, oi?-. Això sí, que ho hagis  palesat públicament en diferents ocasions ja és força més  qüestionable, sobretot si tenim en compte que ets el màxim  responsable de l'educació catalana, després del president de la  Generalitat, és clar. Però que ara diguis que busquem un enemic  imaginari, això, conseller, és una irresponsabilitat política  imperdonable si vertaderament n'estàs del país tant com dius. 

Llevat, és clar, que el teu concepte de país sigui tan monolític  que t'ofusqui el judici a l'hora de contrastar criteris i  prefereixis fugir d'estudi eludint el debat i entrant en la  desqualificació ad hominem. Algú amb la teva reconeguda capacitat  hauria de tenir més recursos a mà, no trobes?    

Perquè, a veure conseller, no has estat tu mateix qui ha anunciat  públicament que entitats privades podran gestionar els centres  públics, que els directors podran triar les plantilles, que cada  centre organitzarà els seus curricula en funció del seu entorn i  tantes coses més? I no és contra tot això que s'ha convocat  aquesta vaga? O m'ho estic inventant?    

O potser el que volies dir és que no és legítim pensar, com pensem  alguns, que l'ensenyament públic ha de ser la columna vertebral  del sistema educatiu del país i que els diners públics han d'anar  cap a la cosa pública i no cap a les butxaques privades? O que tot  ciutadà té dret a rebre una formació digna i de qualitat amb  independència del seu origen social? O que la funció dels docents  és transmetre els coneixements i la formació que permetran  l'exercici efectiu de la igualtat d'oportunitats?    

No, conseller, no. Nosaltres no hem buscat cap enemic ni tenim cap  especial afany de guerra. Simplement discrepem d'un projecte que  qualifiquem d'estafa social. Tens tot el dret a intentar tirar  endavant el teu projecte des d'una majoria de govern de  legitimitat democràtica inqüestionable. El mateix dret que tenim  nosaltres, com a ciutadans d'un país democràtic, a oposar-nos-hi  amb tots els mitjans legals al nostre abast –la vaga n'és un-. I  aquests drets els exercirem. T'agradi o no t'agradi.    

Però no tens cap dret a dir que és una llei de país. Digues la  veritat, conseller, que no passa res i contribuirà a aclarir el  debat entre la ciutadania. La teva no és una llei de país, sinó  una llei que proposa un model educatiu molt concret per al país:  un model d'Administració subcontratista amb xarxes educatives  diferenciades segons la classe social dels seus potencials  usuaris; un model socialment estratificat amb reminiscències  decimonòniques embolcallades de neoliberalisme posmodern; un model  que mercantilitza l'ensenyament, que separa de l'accés a la  cultura i el coneixement els sectors socialment més desafavorits;  un model que trenca definitivament amb el concepte il·lustrat de  l'educació i que substitueix el debat democràtic per la comminació  a les adhesions incondicionals.    

Millor que parlis clar, doncs, conseller, i potser serà més fàcil  que ens entenguem. Primer que res, situa la teva proposta allí a  on ideològicament s'ubica. Alguns encara vam estudiar a una  pública digna i conservem certa capacitat d'anàlisi. No pretenguis  donar-nos gat per llebre.   Sense acritud, una cordial salutació.  

Professor de filosofia, delegat d'ASPEPC·SPS

Xavier Massó Aguadé (ASPEPC·SPS)

286 lectures4 comentaris
editorial

opinió

“La culpa la té Madrid”
Sergi Fidalgo

14 comentaris

La ineptitud de Mas i de Carod
Francesc Puigpelat

19 comentaris

Les discussions inútils
Víctor Alexandre

10 comentaris

Xenofòbia democristiana
Juan Carlos Girauta

22 comentaris

Escàndol periodístic
Wifredo Espina

12 comentaris

Gat blanc o gat negre
Bernardo Fernandez

12 comentaris

El toc d'atenció d'Ibarretxe
Èric Bertran

61 comentaris

enquesta

cruïlla de debat

Sobirania i mercat espanyol (II)
Manuel Cardenya

Cruïlla de debat
7 comentaris

dit i escrit

"Quienes más saliva tragan son los votantes...

Xavier Bru de Sala
Columnista
Article d'opinió a La Vanguardia
21 de gener del 2008

0 comentaris

"No, no detinguin terroristes pakistanesos,...

Iu Forn
Periodista
Article a l'Avui
Dimarts, 22 de Gener de 2008

0 comentaris

"Aquest és l'esperit de la nova llei de la...

Mònica Terribas
Periodista
Article d'opinió a El Periódico
21 de gener del 2008

1 comentaris

"Sabiendo todo el mundo los efectos...

Javier Arenas
Candidat del PP a Andalusia
Roda de premsa
20 de gener del 2008

1 comentaris

"En un país democrático normal, tendríamos...

Francesc Escribano
Director de TV3
Entrevista a El Mundo
20 de gener del 2008

6 comentaris

"Les escoles i els instituts catalans...

Ricard Aymerich
Pdt. Federació de moviments de renovació pedagògica
Article d'opinió a El Periódico
21 de gener del 2008

0 comentaris

cartes

Tot l'ensenyament en català
David Morgades

15 comentaris

Carta oberta al conseller Maragall
Xavier Massó Aguadé (ASPEPC·SPS)

4 comentaris

Quin tuf vol amagar el perfum del PSC?
Montserrat Rojas

24 comentaris

Carta oberta a les JERC-Barcelona
Oriol Ristol (Cap local JNC Sabadell)

43 comentaris

motor

Nissan Navara Sport
Santiago Gargallo

El Pick up per la familia i per treballar
El Pick up per la familia i per treballar
0 comentaris

vincles

finances