e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 2124 · dilluns, 21 d' abril de 2008 · 11:28
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
digues la teva

"Demanem un referèndum per la independència de Reus"

Ariel Santamaria. Regidor de la Cori a Reus
Ariel Santamaria. Regidor de la Cori a Reus
15 comentaris
 

locals

tribuna

Benvingut, Àngel!
Carles Llorens

3 comentaris

L’Hospitalet i la Sra. Marín
Joan Ferran i Serafini

11 comentaris

Amb T de transvasament i amb T de “tontos”
Xavier Garcia Albiol

15 comentaris

Àngel, benvingut a casa
Carles Bonaventura

3 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

confidencial x2

cinema

Penélope Cruz, l’alumna seductora

Després de “La vida secreta de les paraules”, Isabel Coixet torna aquesta setmana amb una pel·lícula protagonitzada per Ben Kingsley i Penélope Cruz, i amb la qual va ser nominada al primer premi del Festival...

0 comentaris

motor

Renault Laguna GT
Santiago Gargallo

Renault Laguna
Renault Laguna
0 comentaris

finances

> tornar a la portada

Beijing'08, les Olimpíades de l'amnèsia

Fa anys i panys que les Olimpíades s’han convertit en una gegantina màquina  de fer negoci i els valors del Baró de Coubertin són un vernís  postís que dissimulen una olímpica hipocresia digna del pòdium més  alt. Alguns jocs foren un camp de batalla entre les superpotències  de la Guerra Freda: Moscou ‘80 i Los Angeles ´84. Estats Units i la URSS van obsequiar-se amb sengles boicots, acompanyats dels  respectius escolanets.

Curiosament, l’esport espanyol va rebre de tot plegat una bona collita de medalles, com mai havien pogut  imaginar. Ara estem a punt de tornar a la fanfàrria i la xerrameca  pseudo-esportiva. En el cas de Barcelona es podia tolerar: El  Cobi, la fletxa del Rebollo, Los Manolos. D’Atlanta, la sèu d’una  multinacional del xarop, la cosa ja no s’aguantava gaire. Sidney  oferia l’emoció de veure curses a les 5 de la matinada i Atenes,  des del sofà de casa, oferia un tour baratet per l’Acròpolis. 

Tanmateix, haver de suportar la retòrica que acompanyarà el Jocs  del 2008 pot significar una refinada tortura digna del malvat Fu- Manxú. No parlin, si us plau, de cultura mil·lenària, de Guerrers de  Xian, de Gran Muralla, de reconeixement d’un gran poble asiàtic.  Res de res. Les Olimpíades de Pequín o Beijing són la millor baixada  de pantalons que la comunitat internacional pot obsequiar a un país  despòtic i dictatorial. Ara bé, les oportunitats de fer negoci  atreuen més que l’or de les medalles. Qualsevol referència a l’ aplicació de la pena de mort, a tort i a dret, al genocidi del  poble tibetà o als fets de Tiannamen de l’any 89 no és políticament  correcte.

Ho fa Amnistia Internacional i ho recorda l’entranyable  Dalai Lama quan té ocasió de visitar-nos: un cop cada déu anys, no  fos cas que s’enfadessin els amics xinesos i algun negociet es fes  fonedís. Curiosament, si s’organitzessin unes Olimpíades de països  impresentables, en el rànquing de records de menyspreu als drets  humans, la Xina s’emportaria medalles i diplomes a cabassos. Però,  ai las!, estem parlant d’una gran potència amb armament nuclear,  que té dret de vet a les Nacions Unides i que ofereix un mercat  potencial de 1.300.000.000 de clients. Davant aquests atributs i  poders extra-esportius, val més fer-se el simpàtic, construir un  bonic discurs sobre la germanor mundial i escampar els coneguts  tòpics sobre l’amabilitat oriental.

Al cap i a la fi, Xina no està a la llista negra com Iran o Cuba. No forma part de l’eix del mal,  malgrat tenir una amistat ben remunerada amb el criminal règim de  Birmània. A més, aquests brètols han tingut uns grans mestres en el  noble esport de liquidar manifestants indefensos. Pretendre ara  interferir en la gran festa del Beijing’08 per reivindicar la  cultura de quatre monjos amb túniques de safrà és fer-ne un gra  massa. Ja se sap, cal donat temps al temps. Han passat del  comunisme més ranci al consumisme compulsiu. Les idees de  democràcia, drets polítics i socials, respecte a les minories són  un estorb en la única Olimpíada que interessa de veritat: fer calaix!

El règim obtindrà amb els Jocs un magnífic aparador per  vendre una realitat virtual, digna del millor espectacle d’ombres  xineses. Occident aconseguirà, un cop més, l’or i el rècord olímpic  a l’amnèsia.

Jaume Borras i Galceran

80 lectures0 comentaris
editorial

opinió

Corbacho i Castells, PSOE i PSC
Francesc Puigpelat

28 comentaris

La satanització de la dissidència (1)
Víctor Alexandre

41 comentaris

Justícia?
Juan Carlos Girauta

14 comentaris

Manipulació!
Èric Bertran

36 comentaris

Insuficient
Antoni Garrell i Guiu

1 comentaris

Mai diguis d'aquesta aigua no beuré
Wifredo Espina

12 comentaris

Eugenèsica
César Alcalá

2 comentaris

Les noves dones
Marta Llohis

8 comentaris

enquesta

cruïlla de debat

dit i escrit

"Crec que ERC necessita una direcció molt...

Carme Capdevila
Consellera d'Acció Social
Entrevista a RAC 1
21 d'abril del 2008

0 comentaris

"Memorable l'eficàcia amb què Berlusconi...

Salvador Sostres
Columnista
Article d'opinió a l'Avui
17 d'abril del 2008

1 comentaris

"El nacionalismo lingüístico cree que sólo...

Juan Carlos Moreno Cabrera
Catedràtic de Lingüística General de la Universidad Autònoma de Madrid
Entrevista a Público
21 d'abril del 2008

25 comentaris

"Mientras no le llamen independentismo, eso...

Montserrat Nebrera
Candidata a la presidència del PPC
Entrevista a RadioCable
21 d'abril del 2008

5 comentaris

cartes

Beijing'08, les Olimpíades de l'amnèsia
Jaume Borras i Galceran

0 comentaris

La incultura de l'aigua
Joan Masdemont Fontàs

0 comentaris

Un altre cop Magdalena Álvarez
Jordi Príncep (Barcelona)

6 comentaris

El PSOE ha menyspreat l'electorat català
Oriol Ristol

34 comentaris

La monarquia és una imposició al poble?
David Morgades Clopés

2 comentaris

semàfor

José Montilla

El president de la Generalitat ha lliurat la creu de Sant Jordi a José María Socías, el darrer alcalde franquista de Barcelona, fet que ha creat discòrdia i ha ferit sensibilitats.

2 comentaris

Toni Bolaño

El cap de comunicació de José Montilla ha tingut ja diversos enfrontaments amb periodistes i amb mitjans de comunicació. Si primer van ser Xavier Sala i Martín, quan li va fer una entrevista per a La Vanguardia, Jordi...

0 comentaris

Albert Rivera

Ciutadans ha patit una nova crisi interna que aquest cop ha acabat amb la dimissió de la direcció del partit a València. El semàfor també és extensible al secretari d'Organització, Albert Roig, al que han acusat...

1 comentaris

racó de lectura

No hi ha documents.