e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 2124 · dilluns, 21 d' abril de 2008 · 11:28
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
digues la teva

"Demanem un referèndum per la independència de Reus"

Ariel Santamaria. Regidor de la Cori a Reus
Ariel Santamaria. Regidor de la Cori a Reus
15 comentaris
 

locals

tribuna

Benvingut, Àngel!
Carles Llorens

3 comentaris

L’Hospitalet i la Sra. Marín
Joan Ferran i Serafini

11 comentaris

Amb T de transvasament i amb T de “tontos”
Xavier Garcia Albiol

15 comentaris

Àngel, benvingut a casa
Carles Bonaventura

3 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

confidencial x2

cinema

Penélope Cruz, l’alumna seductora

Després de “La vida secreta de les paraules”, Isabel Coixet torna aquesta setmana amb una pel·lícula protagonitzada per Ben Kingsley i Penélope Cruz, i amb la qual va ser nominada al primer premi del Festival...

0 comentaris

motor

Renault Laguna GT
Santiago Gargallo

Renault Laguna
Renault Laguna
0 comentaris

finances

> tornar a la portada

Àngel, benvingut a casa

La setmana passada apareixia la notícia a la majoria de mitjans de comunicació: l’Àngel Colom ha tornat a Catalunya i ha tornat amb ganes d’intervenir en la vida política catalana. Doncs bé, l’única cosa que li puc dir és: Àngel, benvingut a casa. Amb la seva tornada és posa fi a un capítol que crec que mai no s’hauria d’haver produït, el seu exili entre volgut i forçat a les terres de Casablanca. Com ja he dit altres vegades, els ciutadans nacionalment conscients de Catalunya no som tants com per permetre’ns el luxe de deixar que uns es quedin a casa i que altres s’exiliïn lluny del nostre país –sobretot quan tenen la capacitat de lideratge i d’empatia de l’Àngel– per diferents circumstàncies que no val la pena recordar ara.

Ja hi haurà temps per parlar-ne, però si analitzem les paraules que ha pronunciat aquests dies en la majoria de mitjans de comunicació pels quals ha passat, hi veig aspectes positius, la majoria, i algun de negatiu. Entre els positius: la voluntat de treballar per la reconciliació de les forces sobiranistes; les crítiques a un model de govern, el tripartit, que ha demostrat ser un fracàs per als ciutadans de Catalunya; el reconeixement d’errors passats que han pogut contribuir al distanciament entre aquells que avui haurien de configurar la majoria social i nacional que ha de portar Catalunya a la sobirania, i, finalment, la seva disposició a treballar per fer avançar aquest poble cap al seu objectiu prioritari: la independència.

Entre els negatius: un de bàsic i que pot treure credibilitat a les seves positives intencions, les quals jo mateix comparteixo, el fet que vulgui treballar per totes aquests fites amb el carnet d’un partit a la butxaca que a hores d’ara no està gens clar que vulgui formar part d’un projecte sobiranista. I per dubtar-ne només cal veure l’actuació del senyor Duran i Lleida a Madrid, escoltar les últimes paraules de l’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, qüestionant la presència de massa dirigents sobiranistes al si de CDC, o recordar la foto de l’acord entre Zapatero, Mas i Durant del frustrat nou Estatut d’Autonomia, que el rebaixava  encara més del que ja l’havien rebaixat abans entre tots.

Jo crec que Colom encara té molta cosa a dir en política, crec que pot tenir avui més credibilitat que mai tenint en compte el desprestigi que han acumulats els ara líders d’ERC que anys enrere, amb la seva guerra bruta, el van obligar a prendre la decisió de marxar d’aquesta formació. Però aquesta credibilitat queda tocada si es limita a treballar només per a un partit, per als interessos d’aquest partit. Un exemple: si d’aquí a un temps el PSOE opta per trencar el govern tripartit a Catalunya i aposta per la denominada sociovergència, que bona part de CiU reclama, no ho oblidem, quina credibilitat tindria el projecte sobiranista d’Àngel Colom dins de Convergència? Com encaixa, per altra banda, un projecte sobiranista llançat des de Convergència i Unió quan aquesta federació encara manté pactes amb el Partit Popular, per exemple a la Diputació de Tarragona?

La majoria sobiranista no es pot construir a Catalunya amb pactes amb el PSOE ni amb el PP, aquest país no pot avançar cap a la independència ni de la mà del PP ni de la mà del PSOE. Tan sols les formacions polítiques d’obediència catalana, aquelles que accepten que els ciutadans de Catalunya tenen dret a decidir el seu futur nacional en llibertat, poden configurar, quan es decideixin a fer aquest gran pas endavant i sempre al costat de la societat civil catalana, aquesta majoria social i nacional per la sobirania. I Àngel Colom pot ajudar a fer-ho possible sempre que sàpiga treballar no com un home de partit sinó com un home de país. I segur que ens tornarem a trobar pel camí.

Carles Bonaventura

Secretari General del Partit Republicà Català

221 lectures5 comentaris
editorial

opinió

Corbacho i Castells, PSOE i PSC
Francesc Puigpelat

28 comentaris

La satanització de la dissidència (1)
Víctor Alexandre

41 comentaris

Justícia?
Juan Carlos Girauta

14 comentaris

Manipulació!
Èric Bertran

36 comentaris

Insuficient
Antoni Garrell i Guiu

1 comentaris

Mai diguis d'aquesta aigua no beuré
Wifredo Espina

12 comentaris

Eugenèsica
César Alcalá

2 comentaris

Les noves dones
Marta Llohis

8 comentaris

enquesta

cruïlla de debat

dit i escrit

"Crec que ERC necessita una direcció molt...

Carme Capdevila
Consellera d'Acció Social
Entrevista a RAC 1
21 d'abril del 2008

0 comentaris

"Memorable l'eficàcia amb què Berlusconi...

Salvador Sostres
Columnista
Article d'opinió a l'Avui
17 d'abril del 2008

1 comentaris

"El nacionalismo lingüístico cree que sólo...

Juan Carlos Moreno Cabrera
Catedràtic de Lingüística General de la Universidad Autònoma de Madrid
Entrevista a Público
21 d'abril del 2008

25 comentaris

"Mientras no le llamen independentismo, eso...

Montserrat Nebrera
Candidata a la presidència del PPC
Entrevista a RadioCable
21 d'abril del 2008

5 comentaris

cartes

Beijing'08, les Olimpíades de l'amnèsia
Jaume Borras i Galceran

0 comentaris

La incultura de l'aigua
Joan Masdemont Fontàs

0 comentaris

Un altre cop Magdalena Álvarez
Jordi Príncep (Barcelona)

6 comentaris

El PSOE ha menyspreat l'electorat català
Oriol Ristol

34 comentaris

La monarquia és una imposició al poble?
David Morgades Clopés

2 comentaris

semàfor

José Montilla

El president de la Generalitat ha lliurat la creu de Sant Jordi a José María Socías, el darrer alcalde franquista de Barcelona, fet que ha creat discòrdia i ha ferit sensibilitats.

2 comentaris

Toni Bolaño

El cap de comunicació de José Montilla ha tingut ja diversos enfrontaments amb periodistes i amb mitjans de comunicació. Si primer van ser Xavier Sala i Martín, quan li va fer una entrevista per a La Vanguardia, Jordi...

0 comentaris

Albert Rivera

Ciutadans ha patit una nova crisi interna que aquest cop ha acabat amb la dimissió de la direcció del partit a València. El semàfor també és extensible al secretari d'Organització, Albert Roig, al que han acusat...

1 comentaris

racó de lectura

No hi ha documents.