e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 2124 · dilluns, 21 d' abril de 2008 · 11:28
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
digues la teva

"Demanem un referèndum per la independència de Reus"

Ariel Santamaria. Regidor de la Cori a Reus
Ariel Santamaria. Regidor de la Cori a Reus
15 comentaris
 

locals

tribuna

Benvingut, Àngel!
Carles Llorens

3 comentaris

L’Hospitalet i la Sra. Marín
Joan Ferran i Serafini

11 comentaris

Amb T de transvasament i amb T de “tontos”
Xavier Garcia Albiol

15 comentaris

Àngel, benvingut a casa
Carles Bonaventura

3 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

confidencial x2

cinema

Penélope Cruz, l’alumna seductora

Després de “La vida secreta de les paraules”, Isabel Coixet torna aquesta setmana amb una pel·lícula protagonitzada per Ben Kingsley i Penélope Cruz, i amb la qual va ser nominada al primer premi del Festival...

0 comentaris

motor

Renault Laguna GT
Santiago Gargallo

Renault Laguna
Renault Laguna
0 comentaris

finances

> tornar a la portada

Finançament: unitat, ambició, fermesa i sentit d'estat

El dèficit fiscal crònic del 10% anual amenaça amb ofegar l'economia catalana i col·lapsar els nostres serveis públics. Cal eliminar el dèficit fiscal actual per realitzar les inversions necessàries en infrastructures, economia productiva i polítiques socials, incloent la integració efectiva de la immigració. Tots d'acord, no?

Aviat comença la negociació del nou sistema de finançament. Sembla que s'arriba en un moment d'extrema debilitat per part catalana i de molta fortalesa per part espanyola, però penso que es comença amb bon peu: el govern d'entesa ha convidat a CiU a sumar-se en la preparació d'una proposta conjunta. Bon començament. En aquesta negociació, és clau la unitat de tots els partits, que surti una proposta no només del govern català, sinó de la representació majoritària del poble català. Cal ambició, ha de ser un finançament que redueixi substancialment el dèficit fiscal, amb resultats similars als del concert econòmic. Cal fermesa, si no s'aconsegueix el que es demana, si es perpetua el dèficit fiscal, s'ha de dir que no, els catalans ens hem de plantar. No serveix la mentalitat de more is better, que per poc que ens donin alguna cosa millor del que tenim ja ens està bé. I cal sobretot sentit d'estat, posar el país per davant de qualsevol tacticisme a curt termini, el país per sobre del partit i d'interessos particulars a curt termini.

La societat civil s'ha de mullar: des de les entitats que defensen el dret a decidir, fins a aquelles institucions que, tot i no defensar-lo (tot i que molts dels seus membres sí que ho fan), sí que defensen un sistema de finançament just per Catalunya. Estic pensant principalment en sindicats i patronals. Seria possible una manifestació unitària de tothom a favor del concert econòmic (donem-li si cal un altre nom per no incomodar a ningú)?

Certament tots (tots) els partits tenen rèmores en la seva credibilitat que ens podrien convidar al pessimisme. El PSC va anunciar, el mateix dia que es va aprovar l'estatut del 30 de setembre, que presentaria esmenes de l'estatut durant la seva tramitació a Madrid, i durant la negociació amb el govern espanyol va desaparèixer. CiU va pactar un Estatut a la baixa, a pesar de la contundència verbal que havia mostrat fins aquella data. IC diu sempre que sí a tot el que digui el PSC, sigui l'estatut (va decidir recolzar el pacte Mas-Zapatero sense saber què havien pactat) o un transvassament. I ERC ja va acceptar en el seu moment un sistema de finançament en l'estatut (que després CiU va retocar a l'alça) que s'allunyava molt del concert econòmic que sempre havia defensat.

Però ara la situació és diferent, o ho hauria de ser: no mirem enrera, no fem tacticisme, i pactem el sistema de finançament que necessita el país. Existeix un clam a favor d'un sistema de finançament just: des de les declaracions continuades i contundents del conseller Castells fins a, no ho oblidem, una majoria parlamentària (ERC i CiU) favorable al concert econòmic. No hi ha excuses per no presentar una proposta ambiciosa, i els ciutadans i societat civil no poden permetre que no s'aconsegueixi.

I si Madrid no ho accepta? Doncs podríem convocar un referèndum on preguntèssim al poble català si volen el sistema de finançament que proposa la Generalitat o el que proposa el govern espanyol. També es podria fer una campanya divulgativa per TV, ràdio, premsa escrita i Internet explicant les diferències entre els dos models de finançament o sobre l'expoli fiscal. O analitzar com s'ha implantar el concert des de Catalunya sense el suport del govern espanyol.

I si el PSC no vol proposar un sistema de finançament que ens apropi al concert econòmic, o acaba acceptant un sistema de finançament que no resol el dèficit fiscal català? Doncs el PSC no pot seguir al govern català, i ERC no pot ser còmplice d'un partit que, entre Catalaunya i Espanya, tria Espanya contra Catalunya.

I si CiU juga al tacticisme com amb l'Estatut? I si ERC accepta un sistema de finançament que resol el dèficit fiscal català? I si...? No ho sé, però si no aconseguim un finançament just, ens hem de plantar: ciutadans, partits i govern.

Salvador García

Membre de Reagrupament.Cat

91 lectures0 comentaris
editorial

opinió

Corbacho i Castells, PSOE i PSC
Francesc Puigpelat

28 comentaris

La satanització de la dissidència (1)
Víctor Alexandre

41 comentaris

Justícia?
Juan Carlos Girauta

14 comentaris

Manipulació!
Èric Bertran

36 comentaris

Insuficient
Antoni Garrell i Guiu

1 comentaris

Mai diguis d'aquesta aigua no beuré
Wifredo Espina

12 comentaris

Eugenèsica
César Alcalá

2 comentaris

Les noves dones
Marta Llohis

8 comentaris

enquesta

cruïlla de debat

dit i escrit

"Crec que ERC necessita una direcció molt...

Carme Capdevila
Consellera d'Acció Social
Entrevista a RAC 1
21 d'abril del 2008

0 comentaris

"Memorable l'eficàcia amb què Berlusconi...

Salvador Sostres
Columnista
Article d'opinió a l'Avui
17 d'abril del 2008

1 comentaris

"El nacionalismo lingüístico cree que sólo...

Juan Carlos Moreno Cabrera
Catedràtic de Lingüística General de la Universidad Autònoma de Madrid
Entrevista a Público
21 d'abril del 2008

25 comentaris

"Mientras no le llamen independentismo, eso...

Montserrat Nebrera
Candidata a la presidència del PPC
Entrevista a RadioCable
21 d'abril del 2008

5 comentaris

cartes

Beijing'08, les Olimpíades de l'amnèsia
Jaume Borras i Galceran

0 comentaris

La incultura de l'aigua
Joan Masdemont Fontàs

0 comentaris

Un altre cop Magdalena Álvarez
Jordi Príncep (Barcelona)

6 comentaris

El PSOE ha menyspreat l'electorat català
Oriol Ristol

34 comentaris

La monarquia és una imposició al poble?
David Morgades Clopés

2 comentaris

semàfor

José Montilla

El president de la Generalitat ha lliurat la creu de Sant Jordi a José María Socías, el darrer alcalde franquista de Barcelona, fet que ha creat discòrdia i ha ferit sensibilitats.

2 comentaris

Toni Bolaño

El cap de comunicació de José Montilla ha tingut ja diversos enfrontaments amb periodistes i amb mitjans de comunicació. Si primer van ser Xavier Sala i Martín, quan li va fer una entrevista per a La Vanguardia, Jordi...

0 comentaris

Albert Rivera

Ciutadans ha patit una nova crisi interna que aquest cop ha acabat amb la dimissió de la direcció del partit a València. El semàfor també és extensible al secretari d'Organització, Albert Roig, al que han acusat...

1 comentaris

racó de lectura

No hi ha documents.