e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 2124 · dilluns, 21 d' abril de 2008 · 11:28
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
digues la teva

"Demanem un referèndum per la independència de Reus"

Ariel Santamaria. Regidor de la Cori a Reus
Ariel Santamaria. Regidor de la Cori a Reus
15 comentaris
 

locals

tribuna

Benvingut, Àngel!
Carles Llorens

3 comentaris

L’Hospitalet i la Sra. Marín
Joan Ferran i Serafini

11 comentaris

Amb T de transvasament i amb T de “tontos”
Xavier Garcia Albiol

15 comentaris

Àngel, benvingut a casa
Carles Bonaventura

3 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

confidencial x2

cinema

Penélope Cruz, l’alumna seductora

Després de “La vida secreta de les paraules”, Isabel Coixet torna aquesta setmana amb una pel·lícula protagonitzada per Ben Kingsley i Penélope Cruz, i amb la qual va ser nominada al primer premi del Festival...

0 comentaris

motor

Renault Laguna GT
Santiago Gargallo

Renault Laguna
Renault Laguna
0 comentaris

finances

> tornar a la portada

Eugenèsica

Per als que no ho sàpiguen, es defineix eugenèsica com l’estudi de les possibilitats de millorar l’espècie humana mitjançant procediments que influiran en les característiques hereditàries de les generacions futures. La paraula deriva del grec Eugene, que significa ben nascut.

L’evolució de les espècies, de Darwin, la idea que els recursos mundials tenien una capacitat limitada inversament proporcional al creixement de la població, el sorgiment de noves ciències, el sorgiment de malalties que es creien eradicades, va fer que Sir Francis Galton elaborar una teoria pròpia, basada en càlculs estadístics ben fets, però sobre qüestionables bases derivades de les seves vivències turístiques i la seva vida privada. Pensava que si es fomentava el matrimoni entre els millors de cada classe i es concedien ajudes perquè els millors tinguessin fills, es milloraria la societat.

Teoritzà que les dones de classes superiors sofrien més durant el part. L’any 1911 demostrà que el geni o la intel·ligència s’hereten, basant-se que els estudiants d’universitat i que després ocuparan llocs de responsabilitat són al seu torn fills de notables. Les teories de Galton arribaren al seu zenit en els anys trenta i quaranta del segle XX. Després del nazisme es deixà de parlar de la eugenèsica. L’aplicació d’aquestes idees no només exterminà persones, sinó que també es van fer experiments de criança, seleccionant dones per a soldats o exemplars masculins de raça pura.

L’introductor d’aquesta teoria a Catalunya fou el doctor Fèlix Martí Ibáñez (1911-1972). Metge i sexòleg afiliat a la CNT, fou pioner en abordar la sexologia a la dècada dels anys 30, des del seu consultori en el barri de Gràcia de Barcelona. Director general de Sanitat i Assistència Social de la Generalitat de Catalunya, impulsà una tasca de reorganització dels serveis sanitaris, engegant un nou sistema de medicina social i preventiva. Entre els seus projectes, destaca la creació de deslliuradors per a prostitutes, de centres d’Informació sexual per a joves i un Institut de Ciències Sexuals. L’any 1937 fou nomenat sotssecretari de Sanitat del Govern de la República. Escrivia Martí Ibáñez: “La nova ètica sexual revolucionària no assentarà mai normes de conducta col·lectiva, tota la nostra tasca futura és la de crear una propaganda eugenèsica constructiva, una ferma cultura de l’amor”.

La II República espanyola, malgrat llur sectarisme religiós, mantingué tipificat l’avortament com delicte. No així el govern de la Generalitat de Catalunya que aprovà, per decret, el 25 de desembre de 1936, la llei de Reforma Eugenèsica de l'Avortament. Això és, la Generalitat es desmarcà dels postulats de la II República i va permetre que, a Catalunya, les dones poguessin avortar. L’autor de la primera llei sobre la interrupció voluntària de l’embaràs fou el doctor Fèlix Martí Ibáñez.

El decret no va ser un accident revolucionari, ja que anys abans va haver metges i juristes que advocaren per la seva implantació. La raó era controlar la qualitat futura de la raça. Això mateix ho aplicà Hitler, anys més tard, a Alemanya. La llei fou signada per Josep Tarradellas, conseller en cap del Govern de la Generalitat, Pedro Herrera, conseller de Sanitat i Assistència Social i Rafael Vidiella, conseller de Justícia. Establia quatre supòsits per a autoritzar l’avortament fins als tres mesos:

1.- Les causes terapèutiques (malaltia física o mental de la mare que contraindica el part); 2.- El motiu eugènic (incest patern o tares que podrien propagar-se en el futur ésser); 3.- Els factors neomaltusians (desig conscient de la limitació voluntària de la natalitat); 4.- Sentimental o ètic (maternitat indesitjada per a la mare per causes d’ordre amorós o emotiu).

La nova legislació reconeixia el dret de la dona a l’avortament voluntari i incorporà la interrupció artificial de l’embaràs en el Servei Sanitari de la Generalitat.

La ignorància històrica d’alguns polítics catalans, per sort, ha impedit que es posés en pràctica altra vegada la eugenèsia. La superioritat de la raça catalana per sobre de les altres. Interiorment creuen en ella, però no apliquen els preceptes de Fèlix Martí. Després de tot l'explicat i tenint en compte com està el pati, cap preguntar-nos: ens governen en igualtat de condicions o apliquen el sectarisme?

César Alcalá

191 lectures3 comentaris
editorial

opinió

Corbacho i Castells, PSOE i PSC
Francesc Puigpelat

28 comentaris

La satanització de la dissidència (1)
Víctor Alexandre

41 comentaris

Justícia?
Juan Carlos Girauta

14 comentaris

Manipulació!
Èric Bertran

36 comentaris

Insuficient
Antoni Garrell i Guiu

1 comentaris

Mai diguis d'aquesta aigua no beuré
Wifredo Espina

12 comentaris

Eugenèsica
César Alcalá

2 comentaris

Les noves dones
Marta Llohis

8 comentaris

enquesta

cruïlla de debat

dit i escrit

"Crec que ERC necessita una direcció molt...

Carme Capdevila
Consellera d'Acció Social
Entrevista a RAC 1
21 d'abril del 2008

0 comentaris

"Memorable l'eficàcia amb què Berlusconi...

Salvador Sostres
Columnista
Article d'opinió a l'Avui
17 d'abril del 2008

1 comentaris

"El nacionalismo lingüístico cree que sólo...

Juan Carlos Moreno Cabrera
Catedràtic de Lingüística General de la Universidad Autònoma de Madrid
Entrevista a Público
21 d'abril del 2008

25 comentaris

"Mientras no le llamen independentismo, eso...

Montserrat Nebrera
Candidata a la presidència del PPC
Entrevista a RadioCable
21 d'abril del 2008

5 comentaris

cartes

Beijing'08, les Olimpíades de l'amnèsia
Jaume Borras i Galceran

0 comentaris

La incultura de l'aigua
Joan Masdemont Fontàs

0 comentaris

Un altre cop Magdalena Álvarez
Jordi Príncep (Barcelona)

6 comentaris

El PSOE ha menyspreat l'electorat català
Oriol Ristol

34 comentaris

La monarquia és una imposició al poble?
David Morgades Clopés

2 comentaris

semàfor

José Montilla

El president de la Generalitat ha lliurat la creu de Sant Jordi a José María Socías, el darrer alcalde franquista de Barcelona, fet que ha creat discòrdia i ha ferit sensibilitats.

2 comentaris

Toni Bolaño

El cap de comunicació de José Montilla ha tingut ja diversos enfrontaments amb periodistes i amb mitjans de comunicació. Si primer van ser Xavier Sala i Martín, quan li va fer una entrevista per a La Vanguardia, Jordi...

0 comentaris

Albert Rivera

Ciutadans ha patit una nova crisi interna que aquest cop ha acabat amb la dimissió de la direcció del partit a València. El semàfor també és extensible al secretari d'Organització, Albert Roig, al que han acusat...

1 comentaris

racó de lectura

No hi ha documents.