e-notícies · el diari de referència en catala
e-notícies · edició 2124 · dilluns, 21 d' abril de 2008 · 11:28
ESTÀS NAVEGANT PER L'HEMEROTECA D'E-NOTÍCIES. FES CLICK AQUÍ PER TORNAR
digues la teva

"Demanem un referèndum per la independència de Reus"

Ariel Santamaria. Regidor de la Cori a Reus
Ariel Santamaria. Regidor de la Cori a Reus
15 comentaris
 

locals

tribuna

Benvingut, Àngel!
Carles Llorens

3 comentaris

L’Hospitalet i la Sra. Marín
Joan Ferran i Serafini

11 comentaris

Amb T de transvasament i amb T de “tontos”
Xavier Garcia Albiol

15 comentaris

Àngel, benvingut a casa
Carles Bonaventura

3 comentaris

Infoesports
Diario Ibérico

xat

confidencial x2

cinema

Penélope Cruz, l’alumna seductora

Després de “La vida secreta de les paraules”, Isabel Coixet torna aquesta setmana amb una pel·lícula protagonitzada per Ben Kingsley i Penélope Cruz, i amb la qual va ser nominada al primer premi del Festival...

0 comentaris

motor

Renault Laguna GT
Santiago Gargallo

Renault Laguna
Renault Laguna
0 comentaris

finances

> tornar a la portada

Una Creu de Sant Jordi per a Roger de Gràcia

És una llàstima que entre les 33 Creus de Sant Jordi -24 personalitats i 9 entitats- que avui lliurarà el president de la Generalitat amb un a Palau no hi hagi Roger de Gràcia. Si les Creus de Sant Jordi s'atorguen a “aquelles persones i entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la tasca de defensa de la seva identitat i de restauració de la seva personalitat" no hi ha dubte que se l'ha guanyat amb escreix.

Al capdavall entre els guardonats d'enguany -almenys ja no hi ha la inflació ni de Pujol ni de Maragalll- hi ha terapeutes, advocats, pediatres, filòlogues, físics, activistes , ballarines, metges. També economistes popers a ERC, exdiputats de CiU i ex alts càrrecs del PSC o siqui que no va d'aqui. Fins i tot hi ha un alcalde "predemocràtic" com deia l'altre dia El Periòdico tot i que sospito que abans els socialistes, de l'últim alcalde de Franco, en deien "franquista".

Però no hi ha dubte que ha fet més pel català Roger de Gràcia que qualsevol dels secretaris de Política Lingüística que hem tingut des que hi ha tripartit: Antoni Mir, Miquel Pueyo, Sixte Moral, Miquel Pueyo bis i Bernat Joan. Crec que encerto fins i tot l'ordre, però la tasca ha estat tan discreta que no sabria dir-ho amb exactitud.

Entre d'altres greuges per al català hi ha aquella de la dentadura posstissa. A Miquel Pueyo el van recol·locar durant el segon tripartit fins que finalment va demanar una vicaria a les terres de Lleida. Les últimes notícies deien que amenaçava amb dimitir pel transavasament del Segre, però malauradament el Govern no l'ha posat a prova perquè ha optat al final per l'Ebre.

El gran mèrit de Roger de Gràcia -més enllà de la seva seguretat davant les càmeres- és que  reivindica la unitat de la llengua sense que al País Valencià o les Illes facin escarafalls. A més toca totes les matèries: en un programa del passat 7 de gener parlava d'"autodeterminació", "secessió unilateral" i "independència" -el llenguatges dels polítics- sense que a cap diputat del PPC de la comissió de control de la Corpo se'ls hi posés els pèls de punta.

I el passat dia 10 ens explicava tots els pastissos, pastes, postres, galetes i llepolies que hi ha en català. De passada, ressuscitava la paraula "llaminadures" -que té un so meravellós- en comptes de "txutxes", un mot que hauria d'estar prohibit. Jo estic en contra dels dolços, però si mai en compro compro llaminadures, no pas "txutxes". Fins i tot a un nen que va batejar la pega dolça com regadiu (sic) -ni tan sols regalèssia- va tenir la paciència de d'explicar-li que no, que era pega dolça.

Caçadors de paraules deu haver afavorit fins i tot l'autoestima dins de TV3 ara que fa mesos les hi busquen director, les audiències cauen en picat i tothom tira de productora (ai, les productores). El programa està fet a casa pel Departament de Nous Formats i en la seva primera temporada ja va tenir una audiència mitjana del 24,2%: 760.000 espectadors cada setmana.

Per això, ara que crec que està a punt d'acabar-se és urgent que el president Montilla -l'autèntic: l'interpretat per Sergi Mas- torni a agafar el cotxe oficial a la recerca de Roger de Gràcia tot pensant ja en la propera temporada després d'una etapa prudencial de descompressió i pràctica del tai-xi. Torna, Roger, encara que no et donin la Creu de Sant Jordi.

Xavier Rius

1015 lectures6 comentaris
editorial

opinió

Corbacho i Castells, PSOE i PSC
Francesc Puigpelat

28 comentaris

La satanització de la dissidència (1)
Víctor Alexandre

41 comentaris

Justícia?
Juan Carlos Girauta

14 comentaris

Manipulació!
Èric Bertran

36 comentaris

Insuficient
Antoni Garrell i Guiu

1 comentaris

Mai diguis d'aquesta aigua no beuré
Wifredo Espina

12 comentaris

Eugenèsica
César Alcalá

2 comentaris

Les noves dones
Marta Llohis

8 comentaris

enquesta

cruïlla de debat

dit i escrit

"Crec que ERC necessita una direcció molt...

Carme Capdevila
Consellera d'Acció Social
Entrevista a RAC 1
21 d'abril del 2008

0 comentaris

"Memorable l'eficàcia amb què Berlusconi...

Salvador Sostres
Columnista
Article d'opinió a l'Avui
17 d'abril del 2008

1 comentaris

"El nacionalismo lingüístico cree que sólo...

Juan Carlos Moreno Cabrera
Catedràtic de Lingüística General de la Universidad Autònoma de Madrid
Entrevista a Público
21 d'abril del 2008

25 comentaris

"Mientras no le llamen independentismo, eso...

Montserrat Nebrera
Candidata a la presidència del PPC
Entrevista a RadioCable
21 d'abril del 2008

5 comentaris

cartes

Beijing'08, les Olimpíades de l'amnèsia
Jaume Borras i Galceran

0 comentaris

La incultura de l'aigua
Joan Masdemont Fontàs

0 comentaris

Un altre cop Magdalena Álvarez
Jordi Príncep (Barcelona)

6 comentaris

El PSOE ha menyspreat l'electorat català
Oriol Ristol

34 comentaris

La monarquia és una imposició al poble?
David Morgades Clopés

2 comentaris

semàfor

José Montilla

El president de la Generalitat ha lliurat la creu de Sant Jordi a José María Socías, el darrer alcalde franquista de Barcelona, fet que ha creat discòrdia i ha ferit sensibilitats.

2 comentaris

Toni Bolaño

El cap de comunicació de José Montilla ha tingut ja diversos enfrontaments amb periodistes i amb mitjans de comunicació. Si primer van ser Xavier Sala i Martín, quan li va fer una entrevista per a La Vanguardia, Jordi...

0 comentaris

Albert Rivera

Ciutadans ha patit una nova crisi interna que aquest cop ha acabat amb la dimissió de la direcció del partit a València. El semàfor també és extensible al secretari d'Organització, Albert Roig, al que han acusat...

1 comentaris

racó de lectura

No hi ha documents.